Snabblånens framtid?

I vårt grannland Finland har det blåst upp till rejäl debatt kring snabblån eller så kallade sms-lån. Det ligger nu ett lagförslag i Helsingfors där flera politiker ställer sig bakom ett totalförbud att synas i media för denna typ av kreditgivare. För några år sedan togs en ny lag i bruk i Finland som innebär att det införs ett räntetak på maximalt 51% för lån under 2000 euro. Effekterna av lagförslaget syntes omgående. Innan lagen slog igenom fanns det över 80 företag som beviljade små lån med snabb återbetalningstid. Av dessa företagen finns det endast 16 verksamma kvar efter lagförändringen. Det beror på att de flesta företagen förlorade lönsamhet när denna lag trädde i kraft. Det är de största låneföretagen som har anpassat sig bäst till den nya lagen och fortsätter sin verksamhet ungefär som förut.

snabbla%cc%8an

Detta är ett stort steg mot att försöka motverka de väldigt höga räntor som många av snabblåns företagen tar gentemot sina kunder. Dock finns det vissa av aktörerna inom branschen som ej påverkas av denna lag. Det är så kallade person-till-person lån som ej regleras av lagen. Kortfattat går det ut på att man som privatperson lånar ut pengar eller vice versa lånar pengar av en annan privatperson. I Sverige finns det ett par företag som jobbar på detta sätt. 

Snabblånen framtid i Sverige?

Det finns flera politiker och organisationer som vill reglera lånemarknaden även i Sverige. Antalet snabblåneföretag har mer än fördubblats de senaste fem åren, det visade en granskning som SVT gjorde 2012. Bland de politiska partierna som ställer sig bakom en reglering av sms-lån på den Svenska marknaden finns Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Anledningen varför många ser denna typ av lån som ett problem är att de ofta drar till sig den kategori människor som redan har ekonomiska problem med effekten att problemen och skuldbördan accelererar.

Även om det inte finns något förbud mot snabblån idag så har det hänt ganska mycket senaste tio åren. När sms-lånen började komma ut på marknaden 2006-2007 så var kreditkontrollerna obefintliga. Vem som helst med en mobiltelefon kunde ta ett lån, dygnet runt utan kontroll. Numera är kontrollen betydligt bättre och de allra flesta företagen ger inte lån till de som har betalningsanmärkningar och problem med skulder. En annan viktig del som har ändrats under årens lopp är att man numera ej kan få pengarna man lånar under helgen eller under sena kvällar. Detta är numera reglerat så att pengarna endast kan betalas ut under vardagar.