Hur lånar man 10 000 på bästa sätt?

Den oväntade utgiften kommer ibland som ett brev på posten. Det kan handla om att du behöver betala en oväntad räkning, betala nya glasögon eller kanske handla något på andrahandsmarknaden där de inte accepterar en delbetalning.

Pengar i handen kan då endast ges av dig om du tar ett mindre kontant- eller snabblån. Men vad är att föredra när det kommer till val av lån? Det tänker vi reda ut!

Snabblånet passar för mindre summor

När du ska låna 10000 kronor så är det nästan bättre att ta ett snabblån. Många privatlån erbjuder större lånesummor på allt från 20 000 till 300 000.

Det lönar sig inte helt att gå till egen bank då det inte är lönt att svara på frågor och gå igenom administrativa frågor om du endast ska låna en mindre summa. När du ansöker om ett snabblån behöver du inte motivera vad pengarna ska användas till. Det är alltså snabbt, smidigt och diskret.

När du har ett lån med en längre nedbetalningstid så kommer du också att betala räntor under hela den tiden. Ett snabblån på ett mindre belopp som till exempel om du vill låna 10 000 ska ibland betalas inom 30 dagar och då kommer du möjligtvis betala en högre ränta för den perioden, men i längden så betalar du inte mycket extra pengar för att ha lånet. Det finns också en del snabblån som faktiskt har räntefria lån om de betalas tillbaka inom 30 dagar. Men då ska du också vara uppmärksam på att om du väntar ytterligare så kan det tillkomma dyra räntor och förseningsavgifter. Vägen till en kreditanmärkning är också kortare.

Snabblånet är precis som det låter

Det kan faktiskt gå riktigt snabbt att få snabblånet, ibland kan du få det in på ditt konto redan samma dag och vissa erbjuder även överföring på helger. Det är faktiskt välbehövt när man oftast behöver pengarna imorgon.

Eftersom lånet går att söka online så kan du söka var du än är och behöver inte heller åka hem för att färdigställa ansökan. När du vill betala tillbaka så brukar det också kunna göras på mina sidor eller liknande. Det är snabbt, och smidigt på samma gång!

Finn snabblånen på olika jämförelsessidor

Det kan vara en god idé att vända sig till olika jämförelsesidor för snabblån där du kan få en översikt över olika lånevillkor som till exempel räntesatser och vad de kräver för att du ska bli låntagare hos dem. Ha gärna i åtanke att det är skillnad på nominell och effektiv ränta. Den nominella räntan visas ofta i lånexemplet men faktum är att den effektiva räntan ger en mer rättvis bild av vad du faktiskt betalar. Det är nämligen inbakat andra kostnader i den effektiva räntan, så som fakturaavgift och administration.

Andra saker du kan kolla upp är om kreditbolagen skickar någon information till UC. Om de ej gör det, är det positivt eftersom det inte kommer upp i din kredithistorik. En dålig kredithistorik minskar möjligheten för att söka om andra lån i framtiden. Givetvis tas det en form av kreditkoll när man ansöker om snabblån men det är mer sett till inkomst.